Kraft & Kvalitet

Jeg har et veldig sterkt forhold til det skrevne ord. Tekst er viktig for meg og når noe er skrevet ned får det automatisk en del status og verdi i folks øyne. I hvert fall i mine. Og denne statusen gjør at man veldig fort både tror blindt på og tar innover seg det man leser, gjerne helt ubevisst. Tross alt, siden det ikke bare sies muntlig, men noen faktisk har tatt seg tid til å skrive det ned, må det jo være noe i det...
Det er grunnen til at jeg bruker så lang tid på tekstene i låtene mine, fordi om noe først skal skrives ned, bli lest, påvirke folk og bevares til ettertiden, så vil jeg, og synes jeg det bør være en høy kvalitet på stoffet og på håndverket. Og jeg er veldig forsiktig med hva jeg formidler, fordi jeg har sett hvor stor påvirkningskraft det kan ha.

Det er klart at i en verden hvor alle har et tastatur og kan slenge ut hva de vil, har kanskje ikke det skrevne ord så mye status som når det ble hogget inn i stein, men mediene har beholdt en del av denne statusen og makten. Det er tross alt dette de lever av, det er tross alt dette de gjør, så da må de jo ha peiling. Hvorfor skulle de gidde å bruke tid og ressurser på å skrive noe som ikke er sant? Hvordan kan en stor og populær avis inneholde dårlig journalistikk?
Medias oppgave (slik jeg har forstått den) er å reflektere verden og virkeligheten, men på en eller annen måte har det blitt til at mange av de som får denne platformen, velger å bruke den til gjøre virkeligheten mer dramatisk, enklere og mer "interessant" enn den kanskje er. Og som følge av dette daler ikke bare graden av sannhet, men også den generelle kvaliteten på stoffet. Det virker som om de som skriver med denne mentaliteten og for dette målet, mister interessen for å skrive bra. Dermed får man unyansert, ukorrekt og rett og slett dårlig journalistikk.
Jeg har vært heldig og ikke opplevd noe dramatisk eller særlig negativt i mediasammenheng, faktisk tvert imot. Aviser og anmeldere og folk i alle medier har vært overraskende positive og supportive til meg, noe jeg ikke forventet i det hele tatt. Men som tekstforfatter og formidler, blir man veldig følsom for feilsitering, forenkling av sitater og sitater tatt ut av kontekst for å vri saken dit journalisten selv ønsker. Det er ganske sterkt for en person som legger så mye tid og energi i å si de rette tingene og skrive de rette tingene. Ikke si noe jeg har sagt, om du ikke klarer å formidle hverken hvordan jeg sa det eller hva jeg mente.

I en bransje som veldig mange omtaler som kald og nådeløs, og som helt sikkert kan være det, har jeg fått en utrolig varm velkomst og møtt veldig mange mennesker som har overrasket meg og snudd inntrykket jeg har hatt av dem fra media fullstendig på hodet. Personer som virker selvopptatte, ureflekterte, problematiske eller sære, har vist seg å være det nøyaktig motsatte. Og jeg vet hvor vanskelig det er å styre sitt første inntrykk eller å la være å dømme noen, når media er den eneste informasjonskilden man har. Men desverre stemmer veldig ofte ikke dette inntrykket, på grunn av journalistens dyktighet og valg av vinkling. Et veldig vanlig triks er for eksempel å gjøre et spørsmål om til et svar. Journalisten spør "om det ikke kan hende at det kanskje er litt slik eller slik", og intervjuobjektet svarer "njaa, jo det kan kanskje stemme, men ..." etc. På trykk har spørsmålet forsvunnet og svaret har blitt omgjort til et statement. Det virker som dette er noe intervjuobjektet har hatt på hjertet, ønsker å snakke om og har uttrykket uoppfordret. Kjenn litt på hvor stor forskjell det er på å bli spurt om noe helt tilfeldig og svare på det, og å ut av det blå velge å konstantere noe. Eller den klassiske forenklingen. Forskjellen på "nja, jo, det er kanskje noe i det du sier der, men.." som 9 av 10 ganger på trykk blir et klart og tydelig "Ja." Dette er en av de tingene som har veldig stor påvirkningskraft på ditt inntrykk av intervjuobjektet.

Det er også en del av grunnen til at jeg skriver så blodærlige tekster som jeg gjør. Om du vil bli kjent med meg, hør gjennom albumet mitt, ikke les et intervju.

Jeg elsker god journalistikk, slik jeg elsker god låtskrivning eller godt forfatterskap. Og det finnes mange flinke journalister der ute, som jeg beundrer og setter pris på. Jeg er en positiv fyr som ønsker å gjøre positive ting med musikken min. Derfor ønsker jeg ikke å bli assosiert med folk som har som mål å vinkle ting negativt eller vri ting så drøyt som mulig. Og jeg har mye stolthet i håndverket og produktene mine og legger enormt mye tid ned i dem. Derfor ønsker jeg ikke å bli assosiert med folk som gjør en halvhjertet eller rett frem dårlig jobb, på noe som helst vis. Det er ikke det jeg står for.
Det er forresten en annen ting som forundrer meg; hvorfor i huleste gjøre noe som helst dårlig?! Og hvorfor gjøre noe man er dårlig til?! Om du velger å gjøre noe, gjør det med hele hjertet ditt og gjør det KUN om du elsker det. Aldri kast bort tid på å gjøre uinnspirerende ting, eller gi fra deg noe med dårlig kvalitet. Jeg forstår ikke hvordan man kan det. 
Og nå er det også noe å ta i betraktning at nedskrevet tekst er et utfordrende medium, med tanke på nyansering og formidling av følelser, humor, ironi osv. Men desto større grunn burde det være til å gi en så vanskelig platform til journalister som faktisk mestrer dette. Og allikevel inneholder noen av de største avisene vi har, veldig mye dårlig journalistikk. Det er mye jeg ikke forstår. Kunsten i god journalistikk, burde jo være i intervju-øyeblikket, å skape et godt intervju med gode spørsmål som får objektet til å svare godt. At så mye endres og fikses i etterarbeidet, må jo være et svakhetstegn fra journalistens side. Om et motiv er gjort vakkert nok, trenger ikke bildet hverken effekter eller retusjering. Bare pass på å stille motivet i et pent lys.
Slik burde det være med skriving.

Så kjære leser; ta alt som står på trykk med en stor klype salt. For desverre så gjør ikke det faktum at noe står på trykk, at det er bra eller sant. Selv om det absolutt burde det!
Og kjære journalist; du står på en veldig privelligert platform. Bruk den til noe godt. Og du har blitt journalist for en grunn (forhåpentligvis), så velg å skrive bra. Det burde være selvsagt. 

Dette er ikke noe nytt. Dette er ikke et angrep. Dette er ikke noe å debattere.
Dette er ikke rettet i en spesifikk retning. Jeg har ingen løsning. Jeg vet ikke hvordan man skulle endret kulturen. Dette er bare noe jeg tenker på akkurat nå og hadde behov for å få ut.
Jeg får bare håpe og be om at folk må bry seg om å skrive godt, og om å lese godt skrevne ting. For til syvende og sist, er det opp til leseren hvordan kulturen blir. 
Det er dere vi skriver for.

Sånn.

GoodGuys4Life,

Lido

 

34 kommentarer

Thea

26.06.2012 kl.10:00

Nydelig skrevet <3

AkkiBakki00

26.06.2012 kl.10:08

Nyyydlig !! Kan du ta en titt innom min blogg ? ;)

Ida

26.06.2012 kl.10:20

Fantastisk bra skrevet!!

Ragnhild Helene Kirkholm

26.06.2012 kl.10:50

Utrolig bra skrevet ! <3

Carolina

26.06.2012 kl.11:04

Det var utrolig bra skrevet! <3

Gina

26.06.2012 kl.12:10

WORD!

Wow dette var en utrolig meningsfull og god tekst, som jeg virkelig kan si meg enig i! Sykt bra Lido!!

#goodguys4life

Tiril

26.06.2012 kl.12:53

sterke ord, ta det til dere alle sammen!

Benedikte Iren

26.06.2012 kl.13:23

Veldig bra skrevet! <3

Ingrid

26.06.2012 kl.13:26

Word.

Marthine

26.06.2012 kl.13:32

Veldig bra skrevet, sterke ord!

Julie <3

26.06.2012 kl.13:58

Helt nydelig skrevet! <3 Jeg leste faktisk igjennom dette flere ganger! Du er et flott forbilde, og ikke bry deg om hva andre synes om deg! Fortsett med de gode tekstene dine å drit i alle negative komentarer fra folk som ikke kjenner deg! Elsker deg! <3 Du er mitt største forbilde! #GG4L <3

lene

26.06.2012 kl.14:00

Wow. Der tok du pusten ut av meg.. Det var helt utrolig fantastisk skrevet. Nå fikk jeg tårer i øynene. You go boy. (: <3

Julie

26.06.2012 kl.14:52

Det hær va bra skrevve ;) Næsten sånn at æ får løst å kommentere litt, sia du skriv om at man ska skrive bra og være ærlig. Meeeen ska la vær, sia du sa at det ikke va nåkka å debattere, og sia æ skjønne pointe :)

Maria

26.06.2012 kl.16:03

Ja, mange bra poeng du kom med nå! Liker innlegg som dette veldig godt.

Elise

26.06.2012 kl.16:56

Enig :-)

GoodGuys4Life

26.06.2012 kl.17:28

Drit bra skreve Lido!

Du e så fantastisk SWAG!!

Love you

Milla

26.06.2012 kl.19:18

Må bare si du er utrolig flink til å synge:) å utrolig Kjekk;)

Maria

26.06.2012 kl.19:49

Så fantastisk godt skrevet! Dette var virkelig inspirerende å lese, spesielt siden jeg lenge har hatt lyst til å bli journalist. Jeg er forøvrig helt enig med deg. Tekst, og spesielt sangtekster er veldig undervurdert den dag i dag. Godt vi har slike forbilder som deg, som faktisk legger masse tid og energi ned i tekstene sine. Resultatet blir betydelig bedre!

Anja

26.06.2012 kl.20:53

Utrolig bra skrevet!!

Anne Birthe Nupen

26.06.2012 kl.20:59

Nydelig, og utrolig bra skreve ! Keep up the good work Lido! :D

Thea

26.06.2012 kl.23:40

Bra skrevet <3

Julie

27.06.2012 kl.14:20

Du var helt awsome på Hove! <3

Ragnhild

27.06.2012 kl.16:47

Bra skrevet. Likte veldig godt å lese det! Fortsett og jobb like bra som du pleier, og lykke til videre! :)

Sigrid Bakås

27.06.2012 kl.18:27

Ord Lido! Du vet hvordan du skal formulere deg. Godt skrevet. :)

28.06.2012 kl.00:32

Du skriver utrolig bra, og det er nok en av grunnene til at du har blitt så populær. Det å kunne skrive godt er nesten en gave man får, og det er ingen tvil om at du har fått den! Jeg er enig i det du sier, om at teksten i sangene blir undervurdert. At folk legger godt til melodien er jo så klart viktig det også, men teksten i en sang kan få frem så mange følelser og gjøre så utrolig mye med en person.

Du er en stor inspirasjonskilde for utrolig mange, og det er ikke vanskelig å se at du elsker det du gjør og at du legger mye arbeid i det :-)

Tribute

28.06.2012 kl.00:44

du er perfekt, serriøst. dyp og deilig.

Regine ^^

28.06.2012 kl.17:08

Så bra skrevet! Jeg digger deg, Lido! :)

Maria :)

28.06.2012 kl.18:38

veldig sant det du skriver! du er en enorm inspirasjonskilde og et kjempe godt forbilde. you rock!

Julie ringstad

28.06.2012 kl.23:25

Utrolig bra skrevet Lido!! Du skriver veldig godt :)) så enig forresten! Gleder meg til å se deg på lørdag på sommeråpent !:))<3

Mirjam

29.06.2012 kl.11:31

So true! keep up the good work Lido!!

Linn

29.06.2012 kl.11:57

Utrolig bra skrevet! Er helt enig

Med deg, journalister er blitt kjent for å vri om sannheten.

Stå på Lidolido - jeg digger deg! Gleder meg til å se deg spille i Kollen Idag!!!

Lykketil! :) Linn Johnsen (linn_emjo@hotmail.com)

Julie

30.06.2012 kl.23:47

Du er absolutt et stort forbilde for meg! Stå på Lido, digger deg og musikken din!!

Sofie

03.07.2012 kl.17:50

Gode, gode gutten!! Du er et forbilde av de sjeldne! Loveyou

Annecken Nøland

07.07.2012 kl.16:30

Er så enig med deg! Utrolig bra skrevet og jeg har så stor respekt for deg. Talentfull.

Skriv en ny kommentar

LidoLido

19, Tysvær

Pretty Girls & Grey Sweaters

Kategorier

hits